Begin 2021, in volle coronacrisis, heeft de federale regering besloten om de toepassing van het verlaagde btw-tarief voor afbraak en heropbouw opnieuw te lanceren voor de woningbouwsector. Dit zal het herstel en de begroting van de Staat en zijn gewesten ten goede komen. Zoals een recente studie van de KU Leuven aantoont (zie PDF hieronder), is de stimulering van afbraak en heropbouw inderdaad neutraal voor de federale overheid en zelfs grotendeels voordelig voor de gewesten via de onroerende voorheffing.
De maatregel is echter slechts aangekondigd voor een periode van 2 jaar (2022-2023). Dit is veel te kort om een blijvend effect te hebben op de woningmarkt, terwijl de prijzen in deze sector juist sterk stijgen door een inkrimping van het aanbod ten opzichte van een steeds hebzuchtigere vraag. Beleggers hebben hun plezier tijdens de crisis immers niet bedwongen en hebben massaal geïnvesteerd in de residentiële sector. Dit is ten goede gekomen aan de huurders, die nieuwe kwaliteitswoningen op de markt aangeboden krijgen.
De Faba pleit voor een permanente toepassing van het verlaagde btw-tarief op afbraak en heropbouw om het woningaanbod te verhogen, zowel voor koop- als huurwoningen. Dit is in het voordeel van de jongere generaties die zo de kans krijgen om tegen een betaalbare prijs te wonen. Deze maatregel moet snel goedgekeurd worden om de start van nieuwe residentiële vastgoedprojecten mogelijk te maken.