Brussel – De bouw- en de vastgoedsector vragen aan de Vlaamse regering om voor de bouwshift de belastingbetaler niet “onnodig” op kosten te jagen. “De ruimte-inname neemt vanzelf af”, luidt de gezamenlijke boodschap.
De Vlaamse Confederatie Bouw, de Federatie van Algemene Bouwaannemers, CIB Vlaanderen, Bouwunie, BVS, ORI en Verenigde Eigenaars (de belangengroep van vastgoedeigenaars) hebben een gezamenlijk standpunt uitgewerkt over de bouw-shift. De Vlaamse regering neemt daar mogelijk deze week een beslissing over. De bouw- en immosector vragen aan de Vlaamse regering om te vertrekken vanuit cijfers van Statbel en niet vanuit de “oudere cijfers” van de Vlaamse administratie die de Taskforce Bouwshift ook heeft gebruikt. “Die aanpak leidt tot te alarmerende scenario’s en dure maatregelen die de belastingbetaler onnodig op kosten jagen”, zeggen ze in hun nota aan de Vlaamse regering.
In plaats van miljarden – de Taskforce gaat uit van een factuur van 6 à 31 miljard euro – uit te geven aan schadevergoedingen voor eigenaars, kan er beter geïnvesteerd worden in nutsvoorzieningen en infrastructuur in de stadscentra, vindt de bouwsector.
Ruimtebeslag
Volgens de bouwsector is er in 2020 per dag 2 hectare extra ruimte ingenomen voor wonen, dat is minder dan de 2,4 hectare waar de Vlaamse administratie van uitgaat. “Zelfs zonder grootschalige schrapping van bouwgrond zien we dat het bijkomend ruimtebeslag dalend is”, klinkt het.
Het plan voor de bouwshift dat nu bij de Vlaamse regering op tafel ligt, gaat ervan uit dat gemeenten nog tot 2040 de tijd krijgen om woonuitbreidingsgebieden aan te snijden. Ze kunnen die tot dan “onder een stolp” zetten, daarna neemt Vlaanderen dit over. Bart Somers (Open Vld), Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, lanceerde een paar weken geleden nog een plan om daar een fonds voor te voorzien. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Zij was boos omdat Somers in de pers uitpakte met het compromis dat ze zelf voor de kerstvakantie op tafel zou hebben gelegd. Volgens Somers zou dit fonds tot 2040 zo’n 150 miljoen euro per jaar kunnen uitkeren aan de gemeenten.