Op 23 april heeft de plenaire vergadering van de Kamer van Volksvertegenwoordigers het Vijfde Boek ‘Verbintenissenrecht’ goedgekeurd. De tekst zal binnenkort worden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, waarna deze zal in werking treden op de eerste dag van de zesde maand die volgt op publicatie. Dit betekent dat het nieuwe boek ten vroegste eind dit jaar en ten laatste begin volgend jaar in voege zal treden, met enkele belangrijke nieuwigheden tot gevolg.
Één van de opvallendste vernieuwingen betreft de invoering van de algemene imprevisieleer, in de volksmond beter bekend als de leer inzake ‘onvoorzienbare’ of ‘uitzonderlijke’ omstandigheden. Op basis van deze theorie kunnen contractspartijen, indien er bijvoorbeeld sprake is van grote economische of financiële instabiliteit (bv. zware prijsstijgingen en toeleveringsproblemen), de inhoud of draagwijdte van hun contractuele prestaties gaan heronderhandelen. Deze heronderhandelingen hebben tot doel om het contractueel evenwicht tussen de partijen te herstellen, zodat de gevolgen van een uitzonderlijke of onvoorzienbare gebeurtenis niet uitsluitend ten laste van één van de contractspartijen worden gelegd.
Na de inwerkingtreding van het Vijfde Boek ‘Verbintenissenrecht’ zal de imprevisieleer algemeen van toepassing zijn, wat betekent dat men – behoudens in het geval de toepassing ervan expliciet werd uitgesloten of gemoduleerd – steeds zal kunnen terugvallen op de inhoud van artikel 5.74 van het Nieuw Burgerlijk Wetboek, dat u hier kan raadplegen.
Indien u meer wenst te weten te komen over de concrete toepassing van de imprevisieleer, haar gevolgen en het verschil tussen uitzonderlijke omstandigheden enerzijds en overmacht anderzijds, dan verwijzen wij u graag naar het artikel dat wij hieromtrent reeds in ons magazine hebben gepubliceerd (p. 6 & 7).