Geacht Lid,
Vooreerst de beste wensen van het gehele Faba-team. Laat 2023 een jaar zijn met nieuwe mogelijkheden, maar vooral opnieuw rooskleurige toekomstperspectieven.
Een nieuw jaar gaat ook gepaard met (goede) voornemens. 1 januari 2023 betekende bijgevolg voor veel werven de definitieve overgang naar een nieuwe index.
Bij overheidsopdrachten is het steeds aangewezen de specifieke bewoordingen van de aanbestedingsdocumenten te controleren en dus na te gaan of daarin “de I-index zoals gepubliceerd door de Mercuriale” wordt vermeld. Indien dit het geval is, dan is de nieuwe index automatisch van toepassing. In ieder geval doet u er goed aan de gewijzigde omstandigheden te signaleren door gebruik te maken van de standaardbrieven die u hieronder kan terugvinden en dit naargelang de situatie waarin u zicht bevindt:
- Als u de overgang naar de I 2021-index wilt vergemakkelijken, dan kan u modelbrief 1 te gebruiken.
- Als u een andere indexeringsmethode wilt voorstellen of over bepaalde punten opnieuw wilt onderhandelen, dan kan u gebruik maken van modelbrief 2.
- Als u de aanbestedende dienst erop wenst te wijzen dat de traditionele I-index, die vanaf 1 januari 2023 niet langer in gebruik is, nog steeds in de aanbestedingsstukken wordt vermeld, dan kan u modelbrief 3 gebruiken.
Voorts geven wij u graag mee dat de Faba een rondvraag heeft gelanceerd bij de grootste aanbestedende diensten. Uit deze rondvraag is gebleken dat de aanbestedende overheden zullen werken met een overgangsregime. Om de overgang van de klassieke index naar de nieuwe index I-2021 te vergemakkelijken, zal de FOD Economie een nieuwe index “I+”publiceren. Het betreft een index die de historiek van de klassieke index I integreert en vanaf januari 2023 ‘automatisch’ overschakelt op de I-2021 index. Het volstaat dan om in de herzieningsformules de I-index te vervangen door de I+-index om deze omschakeling op basis van de indexcijfers van december 2022 te maken.
Daarnaast geven wij u graag mee dat ook de MOW intussen heeft beslist om vanaf 2023 systematisch te opteren voor I 2021. In nieuwe opdrachten zal dit gebeuren door I 2021 te hanteren waar voordien zou geopteerd zijn voor I. Voor lopende contracten zal de overstap naar I 2021 gebeuren door in de bestaande contractuele prijsherzieningsmechanismen I te substitueren door een nieuwe parameter I+, die de evolutie van I 2021 volgt én bovendien de conversiefactor van I naar I 2021 bevat om de transitie voor de contractpartijen zo makkelijk mogelijk te maken.
Finaal zal ook de SPW vanaf 1 januari overstappen naar de nieuwe index I. Voor de huidige markten zal voor elke markt een wijziging worden vastgesteld die de conversie tussen de oude en de nieuwe index integreert. In Wallonië wordt echter gebruik gemaakt van de naam ‘I adapté’, maar het principe is hetzelfde als I+ of dus het systeem van het MOW.