Geacht lid
In haar persbericht van vandaag kondigde onze Minister van Binnenlandse Zaken, mevrouw Annelies Verlinden, een aantal belangrijke hervormingen aan van de procedure voor de Raad van State. Deze hervormingen dienen te worden gekaderd in haar eerdere beleidsverklaring, waarin zij aangaf dat de procedures voor de Raad van State eenvoudiger, sneller en efficiënter moesten verlopen, een belofte die zij met haar huidige hervorming lijkt te hebben waargemaakt.
De Federatie van Algemene Bouwaannemers is bijzonder verheugd vast te mogen stellen dat de door de Minister aangekondigde hervorming niet alleen bijzonder ambitieus is, maar eveneens een oplossing vooropstelt voor een aantal problemen waarmee de brede bouw – en vastgoedsector al sedert geruime tijd kampen en die ertoe hebben geleid dat de gemiddelde doorlooptijd van een procedure voor de Raad van State intussen wat opgelopen tot méér dan 30 maanden.
Uit de inhoudelijke analyse van de hervorming is gebleken dat de brede bouw – en vastgoedsector voornamelijk gebaat zal zijn bij de hervormingen die wij hieronder – voor uw gemak – summier hernemen. Het betreft onder meer:
- De maximale doorlooptijd van een procedure voor de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State wordt vastgelegd op 18 maanden (!) wat, rekening houdende met de huidige doorlooptijd van méér dan 30 maanden, betekent dat er sprake is van een tijdswinst van méér dan één jaar;
- De maximale duurtijd van de schorsingsprocedure wordt herleid naar 3 maanden en zal in ieder geval aangepast worden in functie van de hoogdringendheid van de zaak die aanhangig werd gemaakt;
- De herinvoering van de bestuurlijke lus, waardoor de overheden de mogelijkheid krijgen om eventuele onwettigheden die de Raad van State in een beslissing vaststelt recht te zetten en dit zonder dat het beslissingsproces helemaal opnieuw moet worden overgedaan;
- Tenslotte zal er ook een specifieke regeling worden voorzien die toelaat om maatschappelijk relevante dossiers op een prioritaire wijze te behandelen.
De Federatie van Algemene Bouwaannemers is ervan overtuigd dat voormelde hervormingen niet alleen een voelbare, positieve impact zullen hebben op de brede bouw – en vastgoedsector, maar ook ophuizenmarkt en de kostprijzen. Iedere vertraging heeft immers tot gevolg dat kostprijs van een project stijgt en dit omwille van het feitdat de grond niet optimaal kan worden benut en in sommige gevallen gewoon zelfs niet wordt ontwikkeld. De Federatie van Algemene Bouwaannemers meent dat de Minister met deze hervorming een grote stap in de juiste richting heeft gezet.
“Het is duidelijk dat de door de Minister voorgestelde hervorming zeer verregaand en revolutionair is, onder meer omdat de Raad van State voor het eerst in het uitdrukkelijk engagement aangaat op de doorlooptijd voor alle procedures substantieel te verkorten.” bevestigt Patrice Dresse, Directeur-Generaal van de Federatie van Algemene Bouwaannemers.
Ook de heer Koen Andries, Ondervoorzitter van de Federatie van Ontwikkelaars-Woningbouwers, is bijzonder tevreden met de aangekondigde hervorming, stellende dat “iedere onderneming die in aanraking komt met het administratief contentieux gebaat zal zijn bij een snellere en efficiëntere afhandeling van bepaalde geschillen, dewelke vroeger konden leiden tot haast onaanvaardbare neveneffecten op het vlak van kosten en onzekerheid.”
Indien u meer wenst te weten over de gevolgen van deze inhoudelijke hervormingen, dan verwijzen wij u graag naar het volgende artikel in ons Magazine Ruwbouw en Algemene Aanneming, waarin de Minister een aantal van onze pertinente vragen zal beantwoorden. To be continued!