Vanaf 1 januari 2023 zullen nieuwe eigenaars van energieverslindende woongebouwen (dit zijn gebouwen met een EPC-label E of F) verplicht worden om hun pand op ingrijpende wijze te renoveren. Binnen de vijf jaar na de notariële overdracht in volle eigendom moeten de eigenaars de nodige inspanningen hebben geleverd om het gebouw minimaal te doen beantwoorden aan de voorwaarden verbonden aan een EPC-label D, wat uiteraard ook een grote (financiële) inspanning zal vergen.
Voormeld initiatief werd gelanceerd om de energetische vernieuwing van het Vlaams Woonpatrimonium te versnellen, reden waarom de decreetgever ervoor heeft gekozen om niet alleen de koop-verkoop van energieverslindende woningen te viseren, maar eveneens alle andere vormen van notariële overdrachten. Dit maakt dat de maatregel ook kan worden opgelegd aan respectievelijk de eigenaar, opstalhouder, of erfpachter na een notariële overdracht in volle eigendom, of bij het vestigen van een opstalrecht of erfpacht.
Als het residentieel gebouw wordt geërfd, gaat de uitvoering van de maatregel over op de erfgenaam die binnen de resterende termijn aan het minimaal energieprestatieniveau moet voldoen. Hetzelfde geldt bij een verkoop of schenking, waarbij de koper of ontvanger van de schenking de verplichting moet nakomen.
Hoewel voormelde tekst nog steeds de parlementaire procedure dient te doorlopen, is het duidelijk dat de Vlaamse Decreetgever er alles aan doet om een renovatiegolf op gang te brengen. In die zin heeft Vlaanderen eveneens aanzienlijke financiële middelen vrijgemaakt om eigenaars van energieverslindende gebouwen te stimuleren en te ondersteunen.